- A A A +

Botips och Trivselregler

Ett bra boende innebär både rättigheter och skyldigheter!

Du ska kunna koppla av och få lugn och ro i din lägenhet
Tänk på ljudnivån när du spelar musik eller ser på TV - din granne har samma rättigheter som du.

Du har rätt till en rökfri miljö för dig själv och dina barn
Tänk på att inte röka i allmänna utrymmen så att barn, allergiker och icke rökare slipper vistas i miljöer de inte mår bra av.

Du är skyldig att hålla ordning efter dig
Tillsammans med andra hyresgäster använder du bland annat tvättstuga och kretsgård. Reglerna här är till för att skapa ordning och trivsel - för alla!

Du har rätt till trygghet och snabb hjälp om en olycka skulle drabba dig eller din familj
Tänk på att hålla trapphus och utrymningsvägar fria från cyklar, barnvagnar och annat så att brandkår/ambulans kan komma fram. Det kan rädda liv!

Du har rätt till en god boendemiljö mot en skälig hyra
Tänk på att vårda din lägenhet väl och att snabbt anmäla uppkomna skador till din fastighetsskötare. Att hålla kostnaderna nere gynnar hyresgästerna!

Du är skyldig att respektera säkerheten
Olofströmshus har ansvar för alla installationer på ytterväggar och tak.
Paraboler får därför inte sättas upp utan Olofströmshus medgivande.

Du ska kunna sola och umgås på din balkong
Att piska mattor eller skaka kläder äventyrar dina grannars trevnad. Kom ihåg att placera blomlådorna på insidan av balkongräcket för att undvika olyckor.
Om du vill grilla på din balkong måste du använda en elektrisk grill. I de allra flesta områden finns grillplatser till ditt förfogande som du mer än gärna får använda!

Du är skyldig att ta ansvar för dina husdjur
Att plocka upp efter hunden
och att lägga påsen i hundlatrinen ger dina grannar ett renare liv! Du och dina barn skall slippa trampa i hundbajs eller utsättas för kattbajs i sandlådan!
Ha hunden kopplad. Människor som är rädda för hundar förstår inte att just din hund är världens snällaste! Husdjur utan tillsyn kan ställa till med stora skador i lägenheten. Hyresgästen bär här hela ansvaret. Se till att dina husdjur trivs!

Du har rätt till en trevlig utemiljö där du själv kan njuta och dina barn kan leka
Att vara rädd om utemiljön är ett bra sätt att göra ditt bostadsområde attraktivt och inbjudande. Att inte skräpa ner är ett enkelt sätt att öka allas trivsel!

Rena råd och tips till tvättstugan

Kan du reglerna för den gemensamma tvättstugan?
Att komma till en tvättstuga som inte motsvarar dina förväntningar har nog drabbat de flesta. Vill du göra dina grannar lite extra glada är det allra bäst att lämna tvättstugan i gott skick och tänka på dessa enkla, men ack så viktiga regler:
 

Respektera tvättiderna
Ett bokat pass är ett bokat pass och det får var och en disponera hur man vill.

Var rädd om tvättstugan
För att tvättmaskinerna ska fungera bra är det viktigt att du inte fyller dem mer än vad de är gjorda för. I de flesta tvättstugor finns en guide med tips du ska tänka på när du tvättar.

Använd tvättpåse
Bygel-bh ska tvättas i tvättpåse. Både för maskinens skull och för plaggens hållbarhet. Tyvärr händer det allt för ofta att tvättmaskinerna får genomgå onödiga reparationer på grund av en bygel som åkt ut.

Städa, släck och lås efter dig
Lämna tvättstugan så som du själv vill finna den. Luddfiltret i torktumlaren och torkskåpet ska rengöras och maskinerna ska torkas av och rengöras från tvätt- och sköljmedelsrester. Golvet ska våttorkas och självklart ska du ta med dig ditt eget skräp. Glöm heller inte att släcka, låsa och stänga eventuella fönster efter dig.

Lämna husdjuren hemma
Tänk på våra allergiker och låt inte husdjuren vistas i tvättstugan, oavsett hur små, söta och renliga du själv tycker att de är.