Ditt boende

Din hyra

Vem ansvarar för vad?

Att bo i hyresrätt innebär att det mesta gällande service och underhåll ingår i din hyra.
Det finns dock några åtgärder som du som hyresgäst själv ansvarar för och tack vare våra gör-det-själv-videos får du bra tips på hur du ska gå till väga.
Att rengöra ventiler, fixa stopp i golvbrunn och byta glödlampa i ugnen är faktiskt inte så svårt som många kanske tror! 

  • Tänk på att du är skyldig att anmäla och/eller åtgärda fel snarast möjligt för att undvika onödiga skador på såväl din lägenhet som fastigheten.
  • Om felet eller skadan du anmäler orsakats av överslitage/skadegörelse kan du bli debiterad reparationskostnaden.
  • Utför du renoveringsarbeten som inte på förhand är godkända av oss kan du bli debiterad kostnad för återställning när du flyttar.

Du som kund ansvarar själv för:

  • Byte av samtliga lysrör samt lampor i ugn, kyl frys och dylikt.
  • Rengöring golvbrunn och vattenlås
  • Rengöring av ventiler

El, värme och varmvatten – vad ingår i hyran?

Senast 14 dagar innan du flyttar in behöver du ha signerat ett avtal med en elleverantör till elnätet. Du väljer själv vilken leverantör du önskar. Kontakta dem gärna så fort du signerat avtalet för din bostad.
Utöver fakturan från elleverantören får du per automatik även en faktura från Olofströms Kraft för din anslutning.

Du kommer alltså få två fakturor för elen – en från Olofströms Kraft för din anslutning till elnätet och en från din valda leverantör för den hushållsel du förbrukar.

Värme och varmvatten ingår som regel i hyran.
Undantaget är Sanders Väg och Sjöbergs tomt där kostnad för värme och varmvatten tillkommer.
Lägenheterna på Holjebäck och Smålandsgatan har individuell mätning av varmvattnet. Det innebär att en viss förbrukning av varmvatten ingår, men förbrukar du mer än normen för din lägenhet, betalar du själv för den extra förbrukningen.

Kabel-tv och bredband

I din hyra ingår kabel-tv med basutbud från Olofströms Kabel-TV. Då deras utbud är digitalt kan du behöva en digitalbox till din tv för att få tillgång till utbudet. Kontakta Olofströms Kabel-TV för mer information.
Bredband och telefoni ingår inte i hyran. Bredband kan du beställa via Olofströms Kabel-TV.

Hyresavin

Din hyra ska vara betald i förväg. Hyran för januari ska alltså vara betald sista december etc.
Som ett led i vårt miljötänk erbjuder vi e-faktura och för att göra det ännu smidigare för dig kan du också anmäla att du vill betala din hyra via autogiro. Blankett för medgivande av autogiro finns att skriva ut här från vår hemsida. Du kan alltid gå in och se din avi genom att logga in på Mina sidor.

Utrustning, underhåll och renovering

Tillval

Din trivsel är lika viktig för oss som för dig och vi tror att våra tillval kan få dig att trivas lite extra i din bostad. Exempel på tillval är inglasning av balkong eller uteplats, nya köksluckor, eller tvättmaskin. Möjligheter och priser varierar beroende på förutsättningar och vad som eventuellt är förberett i din lägenhet.

HLU – Hyresgäststyrt lägenhetsunderhåll

Varje lägenhet har en underhållsplan för väggar, tak och golv. I januari varje år kan du välja om du vill ha något underhåll utfört eller avstå. Avstår du från planerad renovering kan du i stället få en hyresrabatt om det inte längre finns något restvärde kvar.
Erbjudande om HLU gäller ej i de fall där vi lämnar ungdomsrabatt eller studeranderabatt.

Får jag tapetsera om i min lägenhet själv?

Ja. Om det utförs fackmannamässigt och färgvalet är neutralt, i annat fall kan du bli debiterad i samband med avflyttning. Kontakta gärna vår besiktningsman innan du påbörjar arbetet för att få en bedömning.

Får jag måla på tapeterna i min lägenhet?

Ja, om du har väv får du göra det men inte på ”vanliga” tapeter.

Underhåll och liknande åtgärder

Det kan hända att vi behöver komma in i din lägenhet för att utföra olika former av planerade underhåll, reparationer eller liknande.
Vi delger dig då information om detta och ber dig återkoppla om du inte vill att vi använder vår nyckel för att gå in i din lägenhet.

Trivselregler

Vad gäller för regler på min balkong/uteplats?

Grillning
På balkong får du grilla med elgrill.
På din uteplats får du grilla med både kol, gasol och el men inte så det stör dina grannar. I många av våra områden finns också gemensamma grillplatser som är till för våra hyresgäster.

Blommor
Vill du ha växter och blomlådor på din balkong ska du placera dessa på insidan av balkongräcket så de inte riskerar att falla ner och orsaka skada.

Vem sköter min uteplats?
Om du som hyresgäst har en tillhörande uteplats till din bostad är du själv skyldig att sköta den. Det innebär till exempel att du ska klippa gräs, rensa ogräs runt plattor och i rabatter och klippa häcken. Kontakta din fastighetsskötare om du är osäker på vad som tillhör din uteplats.

Parabolantenn

Det är inte tillåtet att placera parabolantenn eller liknande anordning på utsidan av balkongen eller genom att göra åverkan på fasaden.

Husdjur

Husdjur är tillåtna i bostaden. Men det är viktigt att de trivs och mår bra och inte blir lämnade ensamma för länge så de stör dina grannar och kanske ställer till med stora skador i lägenheten. Hundar ska hållas kopplade och inte rastas i bostadsområdet och det är ditt ansvar att se till så ditt djur inte uträttar sina behov i barnens sandlådor eller i grannens rabatter.